Hodočašće u Krašić

Krašić je jedno je od tri nacionalna hodočašća koja planiramo organizirati i u narednoj godini. Svrha hodočašća je veća povezanost naših članova na nacionalnoj razini i zajedništvo vjernika iz različitih župnih zajednica, a nakane su molitva za obitelj, Crkvu i Domovinu i za skoro proglašenje svetim našeg blaženika kardinala  Alojzija Stepinca.

Budući da smo hodočastili dan uoči državnog praznika kad slavimo neovisnost Republike Hrvatske  u našim smo molitvama zahvaljivali Gospodinu na daru hrvatske domovine za koju su mnogi hrvatski mučenici prolili svoju krv, a nisu ju doživjeli. Ono što  si posebno kao molitelji MVKO stavljamo na srce u Krašiću jest potreba da ono što smo čuli i naučili iz života bl. Alojzija pokušamo zaživjeti u našim obiteljima. Bl. kardinal je danas aktualniji nego ikad kada su u pitanju naše obitelji, budućnost naših mladih i smjer u kojem će se razvijati naše društvo. “Čvrsto stojte u  Gospodinu” rekao nam je u svojoj oporuci zato jer je uvijek bio oslonjen na Gospodina i Njemu se utjecao. Njegove su krijeposti i vrline primjenjive svim generacijama i u svakom vremenu.

Svetu misu je u koncelebraciji sa svećenicima iz Molitvenog vijenca predslavio mons Juraj Jezerinac, vojni biskup u miru. Okupilo nas se oko 500 molitelja iz svih krajeva gdje djeluje naša molitvena zajednica: iz  Slavonije Vinkovci, Cerna i Nuštar, iz zagrebačkih župa, zatim Velika Gorica, Zaprešić, Brckovljani, Sesvetski Kraljevec, Karlovac, Križevci, Slunj, a bilo je i pojedinačno vjernika iz drugih župa koji su se priključili našem slavlju.

Prije sv. mise smo zajedno molili svetu krunicu (7.10. se slavi blagdan Kraljice Krunice), a biskup nas  je u svojoj nadahnutoj homiliji poticao na radosno moljenje svete krunice jer u toj molitvi razmatramo Isusov život, razmišljamo s Marijom o njezinom nebeskom Sinu, i zapravo se mijenjamo i mi sami i naše obitelji jer se suobličujemo dragom Bogu.

Poslije zajedničkog blagovanja, koje nam uvijek priredi krašićki župnik, vlč. Dragutin Kučan, druženja i međusobnog upoznavanja naših članova, molili smo križni put koji je u Krašiću poseban i jedinstven. Naime, od postaje do postaje proživljavamo križni put našeg blaženika Stepinca koji je trpio i podnio mučeničku smrt zbog obrane Kristovih načela i vjernosti hrvatskog naroda i Crkve u Hrvata Svetom Ocu.