Sudjelovanje u inicijativama Crkve

Karizma naše udruge jest produbljivanje molitveno-duhovnog zajedništva kako u obitelji, tako i u široj obitelji, odnosno u Crkvi. U tom duhu nastaju naši molitveni vijenci. Statut udruge (članak 8.) opisuje kao cilj udruge «okupljanje i povezivanje katoličkih obitelji i vjernika…» S tim ciljem i u tom duhu, te temeljem svog statuta, Molitveni vijenac se obvezao na sudjelovanje u inicijativama drugih katoličkih pokreta i udruga.

Već treću godinu Molitveni vijenac sudjeluje u inicijativi «40danazaživot». Naše sudjelovanje je molitvenog karaktera gdje naši molitelji održavaju molitveno bdijenje s ciljem da se obiteljima u duhovnim teškoćama izmoli prosvjetljenje. Kako Molitveni vijenac podupire inicijative koje promiču dobrobit obitelji, odnosno život, i drugu godinu smo sudjelovali u inicijativi «Hod za život». Predstavnici Molitveni vijenac posjećuju tribine s temama važnim za život obitelji. U diskusijama s članovima drugih katoličkih zajednica pokušavaju konstruktivno pristupiti različitim problemima obitelji današnjice.

Iz dijaloga različitih katoličkih molitvenih zajednica, u kojem je sudjelovao i Molitveni vijenac, nastala je lijepa pobožnost «Jerihonsko bdijenje» koja se održava u došašću i korizmi. Ova pobožnost, koja polako postaje tradicionalna, sastoji se u višednevnom klanjanju pred Presvetim u crkvi Corpus Domini u Zagrebu, ali i u crkvama u drugim hrvatskim gradovima. U bdijenju sudjeluje i do 1000 molitelja iz različitih katoličkih pokreta.

Opisujući rad Molitvenog vijenca u postizanju molitveno-duhovnog zajedništva, osobito je važno istaknuti prisustvo naših vijenaca u župama. Kako bismo istaknuli važnost ovog rada osvrnimo se na citat iz zaključnog izvješća biskupske sinode Svetome Ocu, Relatio finalis, 2015., 77 …”Glavni doprinos obiteljskom pastoralu pruža župa kao obitelj obiteljĭ, koja usklađuje doprinose malih crkvenih zajednica, pokreta i udruga.” U župama, aktivni molitveni vijenci povezuju i homogeniziraju obitelji i pojedince: slave se jednom mjesečno svete mise po nakani Molitvenog vijenca, članovi se informiraju o događanjima u Molitvenom vijencu i u Crkvi, pozivaju se na uključivanje u različite molitvene inicijative, te se pozivaju na različite duhovne obnove. Nadalje, Molitveni vijenac organizira različita hodočašća. Sve su to prigode gdje članovi Molitvenog vijenca i drugi župljani osim prilike za vlastitu duhovnu izgradnju, dobivaju prigodu za uspješniju suradnju.

Zauzimanje Molitvenog vijenca za duhovnu dobrobit obitelji i šire crkvene zajednice, povremeno poprima i vrlo pragmatičnu notu u vidu konkretnog «caritasa» tj. materijalne pomoći potrebitima. Molitveni vijenac Kraljice obitelji je neprofitna udruga koja se i sama održava putem milodara. Povremeno u okviru svojih mogućnosti, Molitveni vijenac dio ovih milodara usmjerava prema izrazito potrebitima.

Donosimo jedan lijepi primjer: Članovi molitvenih vijenaca skupljali su priloge za kopanje arteškog bunara u Kamerunu, gdje je radila naša misionarka s. Mirjam Šurjan iz redovničke zajednice Sestara Uršulinki, koje su na više mjesta uključene u naše molitvene vijence. Akcija se odvijala pod nazivom: „Čaša vode za Kamerun“. Skupljena sredstva poslali smo u Kamerun i dobili pismo od s. Mirjam i zahvalu od patera Michela, glavne osobe zadužene za te radove.

Pismo zahvale s. Mirjam