Molitveni vijenac Kraljice obitelji u inicijativi “40danazaživot”

Evo nas opet u inicijativi “40danazaživot”, u molitvi-za život, za radost. I tako smo se i ovog listopada, 21.10.2017., pod plaštem Kraljice Svete Krunice, okupili ispred KBC, Vinogradska. Dvadesetak molitelja MVKO zdušno je molilo za svu nerođenu djecu i njihove obitelji. Srcem se molila: Krunica Djeteta Isusa, Zahvalna molitva malom Isusu, Krunica Oca nebeskoga, Litanije Oca nebeskoga, Krunica Gospe od Sedam žalosti, Litanije Majke Dobrog Savjeta. Molitvu smo završili hvalospjevom Blagoslovljen budi Bog.

Vjerujemo da je Kraljica Svete Krunice s radošću slušala naše molitve. Čvrsto vjerujemo da će Ona koja je u svome životu proživjela tolike tjeskobe, protivljenja, teške kušnje i naposljetku slomljeno srce, svakome tko želi saslušati, dati dobar Savjet. Jer Ona, premda je postala Kraljica mučenika i Gospa od Sedam žalosti, opredjelivši se za Mudrost, doživjela je „u nadi protiv svake nade” nezamislivo: Uskrsnuće svoga Sina, stostruko vraćanje svega izgubljenog, neizmjernu radost. Postala je Kraljica neba i zemlje.

A koja je to Mudrost za koju se opredijelila Ona koju nazivamo Majkom Dobrog Savjeta?
Kao što slušamo u današnjem evanđelju (29.10.2017.) Mudrost je sazdana u ovim svetim riječima:
„Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim i svom dušom svojom i svim umom svojim. To je najveća i prva zapovijed; druga je ovoj slična: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. O tim dvjema zapovijedima visi sav Zakon i Proroci” (Mt 22,37-40).
Prvenstveno tu Mudrost savjetuje nam Majka Dobrog Savjeta; budimo mudri, opredijelimo se za Ljubav. Pravi odgovori tada sigurno slijede. Kao što kaže sv. Augustin „Ljubi i čini što hoćeš“.

Jer samo Ljubav daje sve prave odgovore, u njoj su skrivene nepregledne mogućnosti, nezamislivo sretna rješenja naših boli. U Ljubavi nadilazimo ovozemno, ovozemne uske vidike koji nas navode na pesimizam i beznađe. U Ljubavi izdižemo se iznad svojih skučenih obzora, iznad tmastih oblaka naših ograničenih zaključaka i prognoza. U Ljubavi letimo iznad privida naše nesreće, u Ljubavi pronalazimo Istinu.
Neka nas naše molitve i ovaj mjesec listopad podsjete na stihove iz pjesme „Igračka vjetrova” (Tin Ujević):

…Leti ko lišće što vir ga vije,
za let si, dušo stvorena.
Za zemlju nije, za pokoj nije
cvijet što nema korijena…
Budimo mudri, „igračke u vjetru Ljubavi”. ON će nas odnijeti na mjesto radosti.

Za let si dušo stvorena…

Napisala: M. Matković

Photo: M. Matković (Zalazak sunca snimljen na letu Portugal-Hrvatska pri povratku iz Fatime, listopad 2017.)