Plan i program rada za tekuću godinu

za razdoblje od 29. 9. 2018. – 28. 9. 2019.

Potaknuti razmišljanjima našeg duhovnika don Ante Stojića i naših suosnivačica sestara Pohoda Marijina odlučili smo u narednom razdoblju jače zaroniti u dubine naših duša i potražiti odgovore na izazove koje pred nas stavlja vrijeme u kojem živimo. To nikako ne znači odmak od molitve, žrtve, euharistije i održavanja „svojeg dana“ jer to smo, uvjerena sam, u 18 godina našeg djelovanja već usvojili i od toga ne odustajemo. To više ne treba posebno naglašavati našim članovima. To bi bilo isto kao kad bismo jednoj domaćici uvijek iznova govorili: svaki dan ćeš kuhati, pospremati, prati rublje…. To je nešto što već svaka domaćica i žena svakodnevno čini za svoju obitelj iz ljubavi. Ući u dubinu svoje duše znači otvoriti se Božjoj riječi i poticajima Duha Svetoga da čujemo što On od nas želi u današnje vrijeme – da budemo tamo gdje nas Gospodin treba, a Gospa upućuje. Postoji priča o pobožnoj ženi koja je svaki dan u crkvi revno molila krunicu. Jednom prilikom joj jedošl a Gospa, primila ju za rame i tiho rekla: „ Dijete, dođi! Trebam te da mi pomogneš oko neke stvari.“ Međutim, žena se samo grubo otresla rekavši: „ Makni se! Nemoj mi smetati! Vidiš da molim krunicu!“ Jesmo li se prepoznali u bezbroj takvih situacija kad nismo osjetili potrebu vidjeti ni čuti nikoga oko sebe? Lijepo je razgovarati s Isusom i razmatrati njegov život prebirući zrnca krunice. Međutim, ako ostanemo samo u molitvi, tko će biti živa Pokaznica ovom svijetu?

Naš duhovnik, don Anto Stojić, poziva nas: moli i radi; popravljaj pukotine u našim međuljudskim odnosima, pomaži svojim mladima u obitelji, čuvaj unuke, uči ih Božjim istinama i okupljaj ih na zajedničku obiteljsku molitvu, skuhaj mužu večeru, otiđi ženi u kupovinu i pomozi joj u kućanskim poslovima. A vi, koji ste u punoj snazi, brinite se s ljubavlju o starijim članovima naših obitelji i društva. Razgovarajte s njima, nađite vremena za njihove, na prvi pogled, dosadne razgovore jer u njima je sažeta sva životna mudrost…..S. Alojzija predlaže (na tu nakanu i molimo) da Gospodin providi način kako bismo mogli ojačati duhovne mišićei osposobiti se za odlučujući boj sa zlom za pobjedu Kristovih načela i za duhovnu i moralnu obnovu našeg društva.

Sveti o. Joseph Kentenich, osnivatelj Schönstattskog pokreta, koji je Mariju ljubio na najizvrsniji način i uzeo ju za svoju Gospodaricu, godine 1914. pokrenuo je u Njemačkoj pobožnost Majke Božje Triput Divne predajući joj sve što je imao i znao. Kad nešto nije razumio, pitao je Mariju; kada je posustao, tražio je Njezin savjet. Govorio je: “Treba imati ruku na srcu, a uho na bilu vremena!” Tako je zajedno s Marijom svladavao sve prepreke. Potaknuta tom njegovom preporukom pozivam sve nas da planiramo s Marijom stavljajući ruku na srce, ali da istovremeno osluškujemo bilo i potrebe vremena u kojem živimo. To ne znači da ćemo se suobličiti ovom svijetu nego ćemo moliti Marijinu pomoć da možemo ostati u svijetu, a ne živjeti od svijeta, prepoznavajući zamke Zloga i ugrađujući u svoj život Marijine kreposti.

Osluškuj
i bilo današnjeg vremena stavljam pred nas tri poticaja:
1.) Popravljajmo pukotine od kojih nastaju provalije (u našim obiteljima, društvu i na radnim mjestima)!
To se posebno odnosi na treću životnu dob kad imamo više vremena, iskustva i znanja. Radosno i ustrajno tražimo načine kako pomoći mladim roditeljima i djeci da ne upadnu u zamke Zloga i ne propadnu. Popravljajmo pukotine, pomažimo financijski ako treba, pričuvajmo djecu, vodimo ih na proštenja i duhovna događanja u Crkvi; sve u nakani da se ne izgube i ne udalje od Gospodina. Ne smijemo posustati i kad ne ide sve kako smo htjeli. Ne zaboravimo nikada – mi smo na pravoj strani koja pobjeđuje!
2.) Djelujmo u obrani života od rođenja do prirodne smrti ( potrebno je znati objasniti ljudima posljedice abortusa i eutanazije)
Pokušajmo hrabro, s rukom na srcu, osluškivati bilo vremena i čut ćemo strašan urlik zvijeri koja želi uništiti najslabije članove naših obitelji: djecu i starce. Suprotstavimo se molitvom, postom i euharistijom, ali i informiranjem i učenjem učiteljstva Crkve i prihvaćanjem zdravog razuma o
svetosti života. Pokušat ćemo organizirati duhovne obnove sa „jakim„ predavačima koji će nam pomoći u toj nakani.
3.) Odgajajmo naše mlade za kršćanske vrijednosti
Na odgoj mladih za pobjedu Kristovih načela u hrvatskom narodu pozivao je već i bl. Al. Stepinac i mi kao njegovi nasljedovatelji s Marijom u srcu nemojmo se libiti pokazati riječju i djelom na čijoj smo strani. Kad Boga stavimo na prvo mjesto u našim obiteljima, sve će ostalo biti na pravom
mjestu.
PLANIRANI KALENDAR NAŠIH BUDUĆIH AKTIVNOSTI:
8.10.2018. hodočašće u Krašić.
Proslavljamo 20 godina od proglašenja kardinala Al. Stepinca blaženim, zahvaljujemo Bogu za neovisnost Republike Hrvatske i molimo po nakanama Molitvenog vijenca Kraljice obitelji za Crkvu, obitelj i Domovinu. Svetu će Misu predvoditi sisački biskup Vlado Košić. Njegova homilija, stav i hrabrost trebao bi nam biti poticaj da se i mi kao Marijini vojnici hrabro borimo za Krst časni i slobodu svetu! Posebno se radujemo hodočašću mladih obitelji kojima je bl. Alojzije uzor i koji su ga spremni su nasljedovati.
27.10.2018.- aktivno ćemo se uključiti u inicijativu 40 dana za život i moliti krunicu pred Vinogradskom bolnicom u Zagrebu od 10-11-sati kao i pred drugim bolnicama diljem naše Domovine gdje djeluje naša Udruga. U koordinaciji sa HBK i Uredom za brak i obitelj podržat ćemo molitveno i svojom prisutnošću sve katoličke inicijative naših biskupa.
25.11.2018.duhovna obnova u Travnom za sve članove Molitvenog vijenca. Predvodit će mons. Antun Sente, rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu. Tema bi se odnosila na naš treći poticaj: Kako odgajati i oduševiti naše mlade za nasljedovanje kršćanskih vrijednosti s posebnim osvrtom na negativne učinke Istanbulske konvencije koje će ona polučiti u našem društvu.
02.12.2018. u dogovoru sa rektorom kapelice Corpus Domini i sestrama Marijina Pohoda priključit ćemo se cjelonoćnom klanjanju u kapelici po nakanama Molitvenog vijenca. Posebno ćemo moliti i za jedinstvo hrvatskog naroda.
08.12.2018. proslavit ćemo blagdan Bezgrešnog začeća BDM u svim našim župama gdje djeluju molitveni vijenci, a posebno na Knežiji.
Planiramo izdati Božićni listić sa svim bitnim informacijama za Marije i Marte, ali i naše svećenike.
09.03.2019. u subotu uoči 1. korizmene nedjelje planiramo organizirati u Remetama formacijsku duhovnu obnovu za Marije i Marte koju će predvoditi p. Marko Glogović. On će odrediti temu koja će biti vezana uz njegovu karizmu tj. zaštitu nerođenih (naš drugi poticaj: djelovati u obrani života od rođenja do prirodne smrti).
25.03.2019. planiramo posjet župi Navještenja BDM u Velikoj Gorici gdje će svaki molitelj, koji to želi, moći prihvatiti takozvano ”duhovno posvojenje”, odnosno dati obećanje pred Presvetim da će do Božića 25.12. svaki dan revno moliti za jedno dijete koje bi se u majčinoj utrobi našlo u životnoj opasnosti.
Planiramo izdati Uskrsni listić.
18.05.2019.zahvalno hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj. Svetu misu bi trebao predvoditi p. Zvonko Šeremet, dehonijanac izzagrebačke Trnovčice, pučki misionar. To je naše najveće hodočašće na kojem će biti dobro da nam progovori svećenik koji poznaje bilo našeg naroda, njegove radosti i boli.
31.08.2019.tradicionalno hodočašće Gospi od Krasnog.
28.09.2019. – redovna godišnja skupština u Remetama.
Molimo Marije i Marte da se i nadalje s ljubavlju brinu o članovima svojih vijenaca, pogotovo o onim najranjivijim, djeci i starcima i, kao što to svake godine naglašavamo, treba poticati socijalni i karitativni duh među moliteljima. Sve one starije članove naših vijenaca, koji više ne mogu dolaziti na sv. misu, potrebno je barem za blagdane nazvati telefonom ili ih posjetiti u njihovim domovima tako da osjete našu blizinu i ljubav. Budimo svjetiljke onima koji traže Isusa, ponajviše dobrim djelima i lijepom riječju jer otuđenost je postala rakrana naših međuljudskih odnosa. Krenimo poput Marije jedni drugima u pohode i vjerujte, na tom putu susrest ćemo živog Isusa!
Posebno stavljam na srce ” vanjskim” Marijama i Martama da u dogovoru sa svojim župnicima organiziraju druženja poslije mjesečne svete mise i tako produbljuju zajedništvo. Također se treba više truditi i poboljšati suradnju i biti na pomoć našim svećenicima: uključiti se u župna hodočašća, pomagati u župnom pastoralu i Caritasu. Netko je lijepo rekao: Velika je stvar imati zajedničku majku, a Marija to jest: ona je majka svih nas: svećenika, muževa i žena, djece i staraca. Pokušajmo se toga sjetiti svaki put kada nešto ružno pomislimo ili kažemo za našeg župnika i vjerujem da ćemo to činiti puno manje.
Molitelje budućih molitvenih vijenaca, koji će se formirati u novim župama, potrebno je dobro informirati i ne treba se žuriti sa upisivanjem. Molitelji moraju razumjeti da je biti molitelj čast i obaveza i da sebe i svoju obitelj predaju u službu Gospi. Vjerujem da će takvi vijenci biti postojani i neće se  „gasiti” jer zbog hirovitosti i stihijskog upisivanja imali smo vijence u evidenciji, a usahlih latica.
Tiskat ćemo i ove godine naše kalendariće u kojima ćemo ovaj put predstaviti župu Marije Pomoćnice na Knežiji, kao što sam već rekla, kolijevku svih naših vijenaca.

U Remetama, 29. rujna 2018.g.

Marina Šturlić,
predsjednica Udruge MVKO