Kraljica obitelji

Kraljica obitelji je Blažena Djevica Marija.

U Hrvatskoj je već 13 stoljeća duga tradicija štovanja Blažene Djevice Marije. Posebno u teškim nevoljama Hrvati su je molili za pomoć. Zazivali su je imenom Kraljica Hrvata i imenom Advocata Croatiae – Fidelissima Mater, odnosno Odvjetnica Hrvatske – Navjernija Majka (17. st. Hrvatski sabor).

„Kad Isus vidje majku i kraj nje učenika kojega je ljubio, reče majci: »Ženo! Evo ti sina!« Zatim reče učeniku: »Evo ti majke!« I od toga časa uze je učenik k sebi.( Iv, 19,26-27) . Blažena Djevica Marija je uzor majčinstvu. Svaka kršćanska obitelj treba težiti vrlinama koje Crkva propovijeda o Mariji.

Crkva liturgijski časti Blaženu Djevicu Mariju kao Kraljicu 22. kolovoza, potvrđujući vjeru Crkve da je Marija u nebeskoj proslavi uzdignuta iznad svih drugih ljudi i u tom smislu uistinu Kraljica.

Godine 1715. dogodila se slavna pobjeda Hrvata nad premoćnim Turcima, a to su branitelji Sinja pripisali čudotvornom zagovoru Gospe. U 90-tim godinama 20. stoljeća hrvatski branitelji sa krunicama oko vrata čudesno su odolijevali i obranili Hrvatsku od također daleko opremljenije agresorske vojske. Molilo se i zazivalo Božje ime i zagovor Majke Božje. Gospa je bila nada svima koji su se bojali za svoje najmilije i utjeha obiteljima koje su izgubile svoje najmilije, jer je i sama gledala muku i smrt svoga nevinog Sina. Gospi se utječemo u pogibeljnim situacijama, bolestima, obrani od zloga, i u opasnostima u duhovnom boju.

Himna „Kraljici obitelji“ obuhvaća tri važne odrednice koje čine identitet Molitvenog vijenca, a to su: obitelj, svećenik i redovnička zajednica u službi Crkve, naroda i Domovine. Nastala je iz potrebe da na našim okupljanjima pjesmom potvrdimo svoju privrženost Majci Božjoj i ujedno ju pjevajući zamolimo da nas svojim zagovorm i molitvom podupire u izvršenju našeg poslanja.

Prvi put je javno izvedena na našem zahvalnom hodočašću na Mariji Bistrici 15. svibnja 2010. godine uz pratnju tamburaškog sastava KUD-a „Mladi Prigorci“ iz Žerjavinca i KUD-a Prepuštovec. Aranžman za tambure je pripremio Josip Pustički.

HIMNA KRALJICI OBITELJI

Kraljice obitelji, sva naša si divota,
Tvoj Sin je naš put, istina i vrelo života.
Molimo za Crkvu, obitelj i za mlade,
Hrvatska nek bude mjesto mira, ljubavi i nade!

Molitveni vijenci poste i krunicu mole
i svakog dana svjedoče kol’ko te štuju i vole.
Trideset i jedna latica u svakom vijencu cvjeta,
to molitve su žarke za spas obitelji i svijeta.

Tražimo Tvoj zagovor i tople Majčine skute,
obitelj tebi dajemo i svoje životne pute.
Jačamo se svetim Kruhom zajedno na svetoj misi
i radosno Ti pjevamo jer Majčica naša Ti si.

Svećenike štiti, samostane posveti,
nek molitvom i žrtvom Tvoga Sina slave.
Obitelji cijelog svijeta zagovorom svojim štiti,
Samo Tvoji, samo Božji mi želimo uvijek biti!

 

Tekst i note za pjesmu „Kraljici obitelji“
Zvučni zapis pjesme „Kraljici obitelji“