O Molitvenom vijencu Kraljice obitelji

Molitveni vijenac Kraljice obitelji (MVKO) niknuo je na hrvatskom tlu 2000. godine kao odgovor katoličkih obitelji na duboku moralnu i duhovnu krizu kojoj se trebalo snažno oduprijeti najjačim sredstvima, a to su, prema Isusovim riječima, molitva i post. Na tim evanđeoskom temeljima ostvarena je ideja da se katoličke obitelji zajedno sa svećenicima i redovničkim zajednicama udružuju u molitvene vijence i s ljubavlju daruju Gospi, Kraljici obitelji, svoje obitelji da ona s njima raspolaže, da ih ona odgaja, oblikuje i čuva.

MVKO osnovala je u svibnju 2000. godine Ana Blažević sa grupom vjernika uz pomoć i potporu sestara Pohoda Marijina. Duhovni skrbnik Ane Blažević pri osnivanju i širenju Molitvenog vijenca je bio salezijanac don Josip Stepan, danas poznati ispovjednik.

Obitelji se povezuju molitvom, postom i euharistijom u molitveni vijenac. U svaki molitveni vijenac uključena je 31 obitelj (ili pojedinac), svećenik i redovnička zajednica. Svaki član ima jedan dan u mjesecu koji će biti njegov dan za molitvu, post i svetu misu. Moli se za: obitelji, Domovinu, svećenike, redovničke zajednice i sve pokojne svih članova Molitvenog vijenca.

Nakon 9 godina djelovanja i rasta Molitveni vijenac Kraljice obitelji registriran je 8. lipnja 2009. godine kao udruga katoličkih vjernika.

Molitveni vijenci proširili su se po cijeloj Hrvatskoj. Prema podacima iz 2009. godine molitvenih vijenaca bilo je preko 150. Broj se sada istina smanjio zbog starijih članova, međutim tu su sada mlade obitelji koje će obnoviti Molitveni vijenac.

Duhovni centar Molitvenog vijenca Kraljice obitelji je kod sestara Pohoda Marijina u crkvi Corpus Domini, Mošćenička 3, 10000 Zagreb. Blagdan Bezgrješnog Začeća BDM prihvaćen je kao zajednički blagdan svih molitvenih vijenaca, za koji se redovito pripremamo cjelonoćnim klanjanjem.

Prenosimo riječi biskupa Valtera Župana u Mariji Bistrici 19. svibnja 2007.g. upućeno vjernicima-hodočasnicima Molitvenog vijenca Kraljice obitelji:

„Neka je blagoslovljeno nadahnuće, koje je sigurno plod Duha Svetoga, da se molitveni vijenci rašire po Hrvatskoj, kako bi se isprosila milost Božja po zagovoru Majke Marije, da dođu vremena prave obnove i tolike žrtve urode plodom, na čast Bogu, a nama na dobrobit i napredak. Zato, dragi članovi molitvenih vijenaca Marije Kraljice obitelji, ne sustanite nego budite postojani, ustrajni, jer postojanosti i ustrajnosti pripada velika nagrada! Nazaretska obitelj neka ostane trajan uzor svim obiteljima.“

Propovijed biskupa Valtera Župana i poruka Molitvenim vijencima Kraljice obitelji.pdf