Susret s članovima MVKO u župi sv. Vida u Donjem Vidovcu

 

Rado sam se odazvala pozivu molitvenog vijenca iz Vidovca da kao predsjednica Udruge sudjelujem na njihovoj mjesečnoj misi i klanjanju pred Presvetim.

Već se 13 godina ova mala molitvena zajednica okuplja i moli  Gospi za Domovinu, Crkvu i  obitelj.  Među moliteljima najvjerniji su oni stariji, prokušani i dosljedni vjernici, pretežno žene, koje su uvijek u našem narodu bile čuvarice i prenositeljice vjere mlađim naraštajima. Žale se da su stare, da se već teško nose s obvezama koje pred njih stavlja molitvena zajednica…. ali sjaj u njihovim očima i osmijeh na rubu usnica govori nešto drugo: sretne su i zadovoljne jer su svoje obitelji predale Gospi na čuvanje.

Skladno pučko pjevanje, koje otkriva dušu i korijene zrelih vjernika, Božja riječ, poticaj župnika i sve naše molitve stopile su se u jedno veliko zahvaljivanje Gospodinu koji je po Marijinom zahvatu započeo moralnu i duhovnu obnovu najprije u našim srcima, a onda po nama i u društvu i narodu.

Dok sam promatrala tu malu Marijinu četu, osjetila sam potrebu da im se obratim. Rekla sam im da su nam potrebni; jako potrebni i u Crkvi i u molitvenoj zajednici i riječju i djelom i savjetom. Sada, kada su zaplovili u neke mirnije vode svojih života, ne smiju se povlačiti. Stari ljudi su neiscrpno vrelo mudrosti i znanja, iskustva i strpljivosti. Treba im dati i vremena i prostora da se izreknu, da nas uspore, umire i nauče strpljivo podnositi naše životne križeve po kojima rastemo i sazrijevamo u vjeri.

Poslije svete mise okrijepili smo se i zagrijali toplim čajem u župnom dvoru. Vrijeme je brzo prošlo u srdačnom razgovoru sa upraviteljem župe vlč. Mirkom Pilajom, koji je ujedno i župnik u Donjoj Dubravi.

Zahvalila sam se na srdačnom gostoprimstvu moliteljima ovog pitomog međimurskog mjestašca iz kojeg mladi odlaze u veće gradove, a stariji žive mirnu, predvidivu svakodnevicu i  mole se Gospi.

 

Vidimo se na jednom od naših budućih hodočašća!

 

Doista je lijepo doći k svojima!

Pozovite me! Rado ću se odazvati i doći u svako mjesto naše Domovine!

Marina Šturlić