Stepinčevo 2018. – održana svečana akademija u čast bl. Alojzija Stepinca

U četvrtak 8. veljače 2018. u dvorani “Vijenac” Nadbiskupijskoga pastoralnoga instituta u Zagrebu održana je svečana akademija u čast bl. Alojzija Stepinca . Tijekom programa, Ivan Šturlić, u prigorskoj narodnoj nošnji, izveo je sljedeći monolog na kajkavskom posvećenu blaženiku:

“Kak te više gledim bl.Alojzije više ti se molim jer bez tebe nebumo zvezli! Gliboko su kola v blato zagrezla…Zagovaraj nas pri dragom Bogu i opravdaj prosimo te sa naša lutanja, jalove i prazne reči, naše fakinarije..

Ne znam kak vi ,ali ja se nadkriliti ne dam v ljubavi prema Bogu i hrvatskom narodu -od nikoga!

Za napredne skojevce ja sam seljačina, konzerva i bogec bistrički,a naši mi splašeni  Hrvateki veliju „Dej mući,buš se same zameril”. Oni se nebi šteli mešati!!

Pa nek se zamerim! Ja pred ljudina ne strepim, jedino me Boga strah! Nemrem mučati dok mi generacija kufere pakera i prazni se naša Slavonija.

Ne bi ja z mojega Čučerja nikam išel, nema tih penezov! Do bi cvetje sadil,do bi konja  hranil i po bregi ga spevajal? Je l bu imel  se do Bogu moliti i po dumaće govoriti?

Kakav bi ja to čovek bil kad bi svoje korene napustil, za tuđinca delal, svoju decu tuđoj zemli rodil? Moja Hrvatska je meni mati, jedna jedina, i moram nekaj za nju pretrpeti! Dek sam još mali bil sudbina moje domovine odlučena je na bojištu,a sad se boj bije na obiteljskom ognjištu!

Stepincu spočitavaju da je premale govoril,a biskupima zameraju da se v se mešaju, naj dragi Bog  razme nas Hrvate!? Blaženik se Njemu  ustrajno molil da našemu narodu zeme srce od kamena i da srce, koje bu znalo i štelo ljubiti.

Stepinčevo srce  spalili  su v peći! Zgorelo je za of svet, ali ostala je ljubav, velika, sveta ljubav i briga za budućnost hrvatskoga naroda. V vatri prokušano, to srce mučeničko zmekšalo je našu okorelost i oholost, i polako ali sigurno, bute videli, vrnuli se bumo mi k dragomu Bogu! Bogu se ne žuri, ali još nigdar nije zakesnil.Ne bojmo se! Imamo moćnog zagovornika na nebu, svetog kardinala zagrebačkog i mučenika Alojzija Stepinca. Gore prema nebu gledimo i budimo spremni, za Crkvu katoličku i domovinu hrvatsku. 

Stepinčevo srce nam poručuje, v Glaniku to lepo piše: svetec se ne postaje rođenjem, već trpljenjem!”

 

 

Monolog izveo: Ivan Šturlić u dvorani “VIJENAC” , Kaptol 29 u Zagrebu, na svečanoj akademiji uoči blagdana bl. Alojzija Stepinca 2018.

Tekst monologa napisala: Marina Šturlić