Hodočašće u Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu 16. ožujka 2019.

Ni ove godine nisu naši članovi propustili da se u velikom broju odazovu i pridruže našem zajedničkom hodočašću u Karlovac uoči blagdana dragog nam svetog Josipa. Rijeke ljudi iz svih krajeva Lijepe naše slile su se te sunčane i tople subote s različitim potrebama i nakanama; stariji i mlađi žitelji naše Domovine, cijele obitelji sa dječicom, a posebno valja istaknuti lijepi broj mladića, očeva, muževa i djedova.

Netko je lijepo zaključio da se naši muževi od sv. Josipa osjećaju posebno pozvani i zato mu rado hodočaste. Istina je da ih društvo često marginalizira i oni tako ”stjerani u kut” propuštaju priliku biti glava obitelji u pravom smislu te riječi. Primjer života sv. Josipa i njegov zagovor kod Boga siguran je put kojim se naši očevi mogu izboriti za svoju ulogu u društvu i obitelji.

Zahvaljujući poticajima i preporukama mons. Antuna Sentea, rektora svetišta, koji nam je održao jesensku duhovnu obnovu, u našim se vijencima počela moliti Josipova krunica i održavati pobožnost sv. Josipu kroz devet srijeda do svetkovine tog dragog i šutljivog sveca. Posebno nas raduje činjenica da su krunicu srijedom predvodili naši muževi, a i u mnogim našim obiteljima se molilo i častilo sv Josipa.

Našim zajedničkim hodočašćem u Karlovac, na kojem se okupilo oko 1000 hodočasnika, zaključili smo devetnicu sv. Josipu i tražili njegov zagovor za naše obitelji: da se zaustavi iseljavanje naših mladih, da se svatko ostvari na svom radnom mjestu i za svoj trud primi poštenu plaću, da se mladići i djevojke ostvare u braku i obnove demografsku sliku naše Domovine. Molili smo i za osobe na vlasti, da ih naučimo blagoslivljati, a ne proklinjati jer ćemo samo u zajedništvu doživjeti duhovno, moralno i materijalno blagostanje.

Hodočastili su molitveni vijenci iz Vinkovaca, Cerne, Nuštra, Nijemaca, Ivankova, Goričana, Križevaca, Virovitice, Slunja, te vijenci iz Zagreba i okolice: iz Brckovljana,Vugrovca, Sesvetskog Kraljevca, Čučerja, Travna, Dugava, Sigeta, Sloboštine, Rudeša, Knežije, Trešnjevke, Jaruna, Zaprešića, Brdovca i Karlovca.

Posebno nas je veselio dolazak naših molitelja iz Virovitice koji su hodočastili sa svojim župnikom jer su oni naši najnoviji članovi, a u kratkom su vremenu osnovali 5 molitvenih vijenaca. Nadamo se da su podijelili s nama radost zajedništva jer svi smo mi Marijina djeca koja se stavljaju Njoj u službu da se po nama, našim prošnjama i raskajanim srcima, dogodi duhovni i moralni uzlet hrvatskog naroda i povratak Božjim zapovijedima.