Hodočašće u Mariju Bistricu

Sva naša hodočašća u Mariju Bistricu su zahvalna hodočašća. Dolazimo u Svetište zahvaliti se Nebeskoj Majci što je upravo nas odabrala, potaknula i pozvala u ovaj apostolat molitve za obitelji, Crkvu i Domovinu. Zahvaljujemo joj na povjerenom nam zadatku i molimo njezinu svesrdnu pomoć da ga izvršimo njoj na čast i Bogu na slavu.

Prvo naše zahvalno hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj bilo je prije punih 17 godina. Broj hodočasnika se godinama mijenjao, ali uvijek je bilo, a i danas je to naše najbrojnije hodočašće na nacionalnoj razini. Ove godine okupilo nas se preko tisuću članova. Ako tomu pribrojimo veliki broj naših molitelja koji su se preselili u vječnost, pa kad se svi povezani u Kristu zagrlimo kao putujuća i proslavljena Crkva, vjerujemo da nam se Gospa sa svojim Sinom raduje. Naše zemaljske majke kad nas,svoju djecu, uče i navode na dobro, kad nas upozoravaju i odgajaju, imaju svoje metode kako će nas navesti na poslušnost. Tako i Nebeska Majka svakoga od nas poziva, oblikuje i zauzima se za nas kod svoga Sina. To ne znači da smo oslobođeni svojih križeva; barem ne onako kako bismo mi to htjeli. Netko nas je jednom upitao: „Kako to molitveni vijenci mole za obitelj, Crkvu i Domovinu, a duhovna i moralna kriza je sve veća?” Kakva bi tek bila da ne molimo? Doista, vjerujemo da nas Gospa polagano i strpljivo odgaja za duhovni boj na našim ognjištima, u našim crkvama i na braniku Domovine. Nitko nas ne treba napasti, ne treba nam neprijatelj izvana; ako se ne vratimo Kristu i njegovim zapovijedima, sami ćemo uništiti svoje obitelji, a onda i društvo i Domovinu.

Na zahvalno hodočašće u Mariju Bistricu hodočastili su molitelji iz svih naših molitvenih vijenaca iz  Slavonije, Međimurja, Križevaca, Zagreba i okolice, Karlovca, Slunja i Ogulina.

Svečano misno slavlje predvodio je župnik iz zagrebačke župe sv. Nikole Tavelića, vlč. Božidar Tenšek. U nadahnutoj propovijedi nas je pozvao na neustrašivo svjedočenje našeg opredjeljenja za Krista i njegov nauk, bez obzira što društvo diktira druge vrijednosti. Jako je važno da nam progovori iz srca i ohrabri nas župnik koji je ujedno i duhovnik molitvenog vijenca jer on s nama živi i dijeli naše uspjehe i neuspjehe. On nas okuplja i predvodi u toj novoj reevangelizaciji naših tromih i „konzerviranih“ vjernika katolika koji slabo ili površno poznaju i razumiju svoju vjeru, a ne žele, ili misle da im nije potrebno, uključiti se u živo bilo svoje župne zajednice.

Poslije podne smo se “penjali” na bistričku kalvariju i molili križni put sa mladomisnikom iz Zaprešića. Posebna milost i dar Božji na dan našeg hodočašća u Mariju Bistricu bilo je župno klanjanje pa nam je Presveto bilo izloženo cijeli dan! Naša je Majka vrlo kreativna i stalno nas poziva: “Slušajte moga Sina i što god vam veli, učinite!”