Plan rada Udruge za naredno godišnje razdoblje

Pred nama je „novo normalno” vrijeme u kojem nas pozivaju da budemo odgovorni jedni prema drugima  da bismo spriječili zarazu corona covid 19 virusom. Bilo bi teško  i nezahvalno planirati rad i djelovanje naše Udruge u ovom vremenu neizvjesnosti da se oslanjamo samo na izvanjsko djelovanje i ovisimo o kretanju higijensko epidemiološke situacije. Ali mi smo  Molitveni vijenac Kraljice obitelji! Ako nam sve oduzmu, zatvore nas u kuće i ne daju nam ponovno okupljati se u našim crkvama na  svetoj misi mi ćemo sklopiti ruke, moliti i tad ćemo biti najjači!!!Takav nam je  primjer dao naš blaženi Alojzije Stepinac.

Tijekom ove pandemije corona covid 19 virusom često su se naši biskupi i sam Sveti Otac pozivali na molitvu u obitelji i jačanju temelja našim malih kućnih ckvi. Mislimo da u tome trebamo gledati veliki potencijal našeg djelovanja u narednom razdoblju. Kao što je kardinal Bozanić na Mariji Bistrici izrekao priznanje obitelji kao instituciji koja je podnijela veliki teret u ovoj pandemiji tako i mi želimo naglasiti veliku radost što  možemo okupljeni oko Marije dovršiti istinsku duhovnu obnovu našeg društva i posredno tome i moralni preporod  hrvatskog naroda. Pokazalo se da nije svaka”getoizacija„ uvijek loša i kada se nečeg odričemo oslobađamo dušu i um od svega onog „duhovnog smeća” koje nam je prijetilo zatrpati nas. Netko je lijepo rekao „Nije moja duša koš za otpatke” – evo, ova nužnost držanja distanci i samoizolacija čuva nas od mnogih onečišćenja!

Mišljenja smo da se djelovanje rada naše Udruge mora prilagoditi novonastaloj situaciji i da nemao pravo naše članstvo, koje je ne zaboravimo starije životne dobi, izlagati situacijama koje bi ih mogle dovesti do zaraze virusa. Isto tako osluškivat ćemo bilo vremena, naše svećenike  i biskupe i prilagođavati se situacijama. Zato smo zahvalni mons.Zlatku Korenu što je prihvatio duhovno vodstvo Molitvenog vijenca! S njim i uz njega plovit ćemo ovim uzburkanim morem naše stvarnosti i vjerujem ostati Marijini, a to znači Kristovi.

Kao što vjerujem pretpostavljate – nećemo, barem u prvo vrijeme organizirati hodočašća koja bi podrazumijevala okupljanja većeg broja ljudi, ali to ne znači da se nećemo organizirati u manjim skupinama i u skladu sa higijensko epidemiološkom situacijom hodočastiti u Krašić, u Karlovac svetom Josipu i na Mariju Bistricu. Molimo da se o svakom hodočašću koje netko planira organizirati samoinicijativno lokalno obavijesti Malo vijeće naše Udruge.  Biti će potrebno kontaktirati sve Marije i Marte i upoznati ih sa takvim načinom djelovanja, uputiti ih na Pravilnik o njihovu djelovanju. Tamo gdje voditeljice zbog starije životne dobi neće biti u mogućnosti putem maila primati prigodne materijale poslati ćemo im poštom. Svakako potičemo naše Marije i Marte  na ažurnost i budnost, jer ovo je vrijeme koje iziskuje jasne  poteze. Ili ćemo djelovati odgovorno zajedno, ili nas neće biti.

 

Željeli bismo se povezati sa Svetištem svetog Josipa u Karlovcu, preuzeti njihove pobožnosti i ugraditi ih u naše obitelji.

 

Sudjelovati ćemo u inicijativama Ureda za brak i obitelj, a budući da će sljedeća liturgijska godina biti posvećena djedovima i bakama i propitkivanju pitanja osmišljene starosti vjerujem da ćemo moći dati svoj udio u prigodnim katehezama.

Pratit ćemo rad i djelovanje Inicijative 40 dana za život i pratiti ih molitvom iz naših obiteljskih crkvi, a predlažemo da 25.ožujka ponovno tko želi preuzme tkz.Duhovno posvojenje, odnosno obaveže se moliti 9 mjeseci za jedno dijete samo Bogu znano koje bi se „intra uterino” našlo u životnoj opasnosti.

U dogovoru sa don Pavom dolazit ćemo u Zagrebu na svetu misu drugi četvrtak u mjesecu u Corpus Domini, ali se do daljnjega ne bi okupljali (vodstvo udruge) u prostorijama samostana zbog epidemiološke situacije.

Ostali molitveni vijenci izvan Zagreba diljem domovine neka se dogovaraju sa svojim župnicima oko zajedničke svete mise i ostalih aktivnosti. Naš je prijedlog da se pobožnosti i djelovanje  Molitvenog vijenca više usmjeri prema župi.

Možda se nekome čini da nemamo jasan plan i program djelovanje naše Udruge, ali u ovim nepredvidivim vremenima pustit ćemo da nas doista Duh Sveti vodi! A On obnavlja lice zemlje i mrtvim kostima život daje…Vjerujem da će tako potpaliti žar u našim srcima da spremnije  nego ikad okupimo svoje obitelji na žarku i ustrajnu molitvu..

Pozvani smo “raditi od kuće”!!!! Budimo popravljači pukotina, obnovitelji ruševina, Marijini graditelji i Kristovi navjestitelji! Domovina nas treba, Crkva nam se raduje, a obitelj nas podupire!!

 

Marina Šturlić
predsjednica Udruge