Krunica svetog Josipa

Neka nam sv. Josip bude primjer povjerenja u Boga i predanog vršenja Božje volje. U Evanđelju po Mateju nalazimo i ove rečenice o sv. Josipu:

 (MT 1, 18–25) 

Navještenje Josipu

19A Josip, muž njezin, pravedan, ne htjede je izvrgnuti sramoti, nego naumi da je potajice napusti. 20Dok je on to snovao, gle, anđeo mu se Gospodnji ukaza u snu i reče: Josipe, sine Davidov, ne boj se uzeti k sebi Mariju, ženu svoju. Što je u njoj začeto, doista je od Duha Svetoga. 21Rodit će sina, a ti ćeš mu nadjenuti ime Isus jer će on spasiti narod svoj od grijeha njegovih.« …24Kad se Josip probudi oda sna, učini kako mu naredi anđeo Gospodnji….

Biblija je puna riječi i primjera pouzdanja u Božju pomoć. No nama Božja Riječ kao da nije dovoljna. Želimo bar nešto malo vidjeti da bismo vjerovali. Nemamo iskustvo predanja u Božju providnost, jer nikad ne skačemo u prazno. Molimo sv. Josipa da nam izmoli dar povjerenja u Boga! Pouzdajmo se u Božju pomoć!

Sv. Josipu se utječemo za mnoge osobne nakane, za dobrog ženidbenog druga, posredništva za novi ili bolji posao, obraćenja članova obitelji pa tako i jedna od „posebnosti“ svete mise koja se govori za nakane Molitvenog vijenca Kraljice obitelji je i Molitva sv. Josipu za Domovinu koju svećenik čita poslije Molitve vjernika, a ona ovako lijepo glasi:

„Preslavni sveti Josipe, čuvaru Svete obitelji, zaštitniče Crkve Kristove, zaštitniče domovine Hrvatske i crkve u našem narodu, svim pouzdanjem srca molimo te, priteci u pomoć domovini Hrvatskoj – zaštiti je od grijeha današnjeg vremena i od utjecaja zloga. Ponizno te molimo, očinski izmoli od Gospodina Boga oproštenje za sve grijehe učinjene tijekom povijesti, a nad nama, djecom Hrvatske domovine, i sinovima i kćerima Katoličke crkve bdij i bez prestanka nas zagovaraj, po Kristu Gospodinu našem! Amen!“

Po sv. Brigiti od Švedske, Gospa, Kraljica obitelji, i nas poziva da ga štujemo i da mu se molimo –  sv. Josipu,  njenom svetom zaručniku.

Najčešća pobožnost vjernika sv. Josipu je Devetnica sv. Josipu, a pozivamo sve molitelje da mole i Krunicu sv. Josipa, a kako se moli možete saznati na ovom linku Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu.

Također pozivamo da za ovaj Božić umjesto nekog ispraznog poklona kojeg možda planiramo kupiti, darujemo članovima svojih obitelji krunicu na kojoj će se moliti Krunica sv. Josipa, a koja će samim tim činom darovanja već posaditi neko sjeme istinskog kršćanstva i pouzdanja u Boga.  Na Duhovnoj obnovi 25. studenog 2018.,  koju vodi mons. Antun Sente, rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu,  imat ćemo dakako priliku slušati o Krunici sv. Josipa te i kupiti krunicu, a novčani prilog za iste se daje za potrebe održavanja Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu.